Recepte: Sālīts speķis ar ķiplokiem

Recepte: Sālīts speķis ar ķiplokiem

 

Sālīta speķa ar ķiplokiem recepti sagādājuši mūsu Desu darbnīcas meistari. Sālīšanas process nav sarežģīts, tādēļ ir vērts izmēģināt recepti un iepriecināt mājiniekus ar gardu mājās sālīta speķa šķēlīti.

 

Sālīts speķis ar ķiplokiem

 

Sastāvdaļas:

• cūkas muguras speķis

• rupjā sāls

• malti melnie pipari

• ķiploki

 

Pagatavošana

Šoreiz speķi sālīsim ar sauso sālīšanas paņēmienu. Cūkas speķi sadala apmēram plaukstas lieluma gabaliņos. Lēzenā traukā ieber rupjo sāli (uz kilogramu speķa vajadzēs 150-170 g sāls). Ņem katru speķa gabaliņu un rūpīgi no visām pusēm iespiež sālī un viegli pārkaisa maltus melnos piparus. Iesālītos speķa gabalus ievieto dziļākā bļodā, droši var likt vairākās kārtās. Speķi novieto ledusskapī vai kāda vēsā telpā. Pēc pāris dienām pārcilā, samainot gabalus vietām. Pēc 7 līdz 10 dienām speķis būs izsālījies.  Ņemam speķa gabaliņus un ar nazi notīram lieko sāls kārtu. Tad griežam šķēlītēs notīrītas ķiploku daiviņas un vienu pie otras, viegli piespiežot, kārtojam uz speķa gabaliem. Pēc dažām dienām sālītais speķis būs ieguvis izteiksmīgu ķiploku garšu un aromātu.

 

Lai labi garšo!