- 9.Septembris, 14:51, 2015
Sākam zupu sezonu. Laiks ir pietiekami auksts, lai apēstu siltu un garšīgu zupiņu.
Harčo zupas dzimtene ir Gruzija. Tradicionāli to vāra no labas liellopu gaļas, bet var izmantot arī jēra gaļu. Buljonam pievieno tomātus vai tomātu pastu, daudz sīpolu un rīsu, kā arī valriekstus un divas specifiskas Gruzijas virtuvei raksturīgas lietas: tkmeli - maltas kaltētas skābās plūmes, kas piešķir zupai skābumiņu , un hmeli - suneli garšvielu maisījumu, kurā ir koriandrs, majorāns, selerija, pētersīļi, baziliks un laura lapas. Rēķinieties ar divu stundu vārīšanu, jo buljonam jābūt stipram un gaļai mīkstai. Rezultāts ir tā vērts - stipra, sildoša, ļoti aromātiska zupa.
Šoreiz tāds latviskais harčo - bez abām minētājām garšvielām, jo rēķināmies, ka vairākumam no jums, tā varētu nebūt pa rokai!
Sastāvdaļas:
• 1 kg liellopa gaļas ar kauliem
• 250 g rīsu
• 5-6 vidēja lieluma sīpoli
• 2 burkāni
• 3 daiviņas ķiploka
• garšvielas buljonam: melnie pipari, virces, sāls, 2 lauru lapas, gabaliņš čili pipara
• buntīte svaigas kinzas vai pētersīļu
• 1l tomātu mērces vai 200g tomātu pastas
• eļļa cepšanai
• 0,5 tējkarotes tkemali garšvielu (pēc izvēles)
• 150 g valriekstu (pēc izvēles)
Porciju skaits: 8-12
Pagatavošanas gaita:
1. Gaļu noskalo un nosusina, liek lielā katlā (5L), aplej ar aukstu ūdeni un liek vārīties. Kad parādās putas, tās nopūto. Buljonam pievieno garšvielas, 1 sīpolu un burkānus un vāra uz nelielas liesmas, līdz gaļa ir mīksta un viegli atdalās no kauliem.
2. Gaļu izņem no buljona, atdzesē atdala no kauliem un sagriež nelielos gabaliņos.
3. Pārējos sīpolus notīra, noskalo un sagriež vidēji lielos gabaliņos. Uzkarsē pannā 2 - 3 ēdamkarotes eļļas un apcep sīpolus. Kad sīpoli ir kārtīgi izsautēti un kļuvuši caurspīdīgi, tiem pievieno gaļu un tomātu mērci. Visu samaisa un karsē, līdz pannas saturs sāk vārīties.
4. Ja izmanto valriekstus, tos sasmalcina, cik smalki vien iespējams.
5. Pannas saturu kopā ar valriekstiem un noskalotiem rīsiem pievieno gaļas buljonam un vāra - 20 min., līdz rīsi ir mīksti. Pašās beigās pievieno tkmeli garšvielu, bet dara to ļoti uzmanīgi, jo tā piešķir izteiktu skābumu, ko labāk regulēt.
6. Ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā. Zaļumus noskalo un smalki sagriež. Abus sajauc kopā.
7. Zupu pasniedz karstu, pārkaisītu ar svaigiem zaļumiem un ķiplokiem. Pē izvēles zupai var pievienot smalki sagrieztus čili piparus.
Lai labi garšo!